Vierde ongeluk met sneltram in Nieuwegein: 'Kom op met die slagbomen!' (2024)

Iris Tasseron & Hannah Cammeraat

4 januari 2022, 15:53 4 minuten leestijd

NIEUWEGEIN - De oorzaak van het tramongeluk van vanochtend in Nieuwegein wordt nog verder onderzocht, maar in de tussentijd brandt de discussie over de veiligheid van de sneltram weer in volle hevigheid los.

Vanochtend vroeg botste een busje met aanhanger op de tram bij de Richterslaan tussen Nieuwegein en IJsselstein. De tram ontspoorde en botste vervolgens met het busje tegen een auto aan die voor het stoplicht stond te wachten.

De chauffeur van de auto is erg geschrokken van het ongeval, vertelt zijn vriendin Kimberley den Houdijker. Terwijl haar vriend voor het stoplicht voor linksaf stond te wachten zag hij het busje de trambaan oversteken en de tram raken. Den Houdijker: "De tram ontspoorde meteen toen hij het busje raakte en vervolgens kwam de tram met het busje op de auto van mijn vriend af. Gelukkig valt de schade nog mee en is mijn vriend weer thuis." Het bedrijf van het busje heeft geen commentaar.

Dit soort ongelukken met de tram vinden vaker plaats in Nieuwegei. Drie eerdere keren bleek de aanrijding de schuld van de automobilist zegt de provincie na onderzoek. Of dat nu ook het geval is wordt dus verder onderzocht. Omstanders die toekijken bij het bergen van de tram wijten de ongelukken aan onoplettendheid. "Wat kun je hier aan doen. De een of de ander zit niet op te letten en dan gebeurt zoiets."

Slagbomen

Intussen zoekt de provincie naar een oplossing voor de ongelukken met de tram. Ron van Dopperen van de provincie: "Nu er zo vaak ongelukken zijn gebeurd willen we kijken naar lange termijn maatregelen. Dat zouden slagbomen kunnen zijn of andere maatregelen zoals bijvoorbeeld knipperlichten. Die maatregelen zijn in voorbereiding. Halverwege dit jaar moet er meer duidelijk zijn."

Dat gaat Gerben Horst, fractievoorzitter van het CDA in Nieuwegein, niet snel genoeg. Al jaren pleit hij voor slagbomen bij de trambaan in zijn woonplaats en nog steeds is dat niet geregeld. "De veiligheid bij de trambaan is niet goed. In IJsselstein zijn er wel slagbomen geplaatst en in Nieuwegein niet. Ik merk weinig bestuurlijke bereidheid om hier ook slagbomen te plaatsen."

Er zijn twee grote kranen nodig om de ontspoorde tram terug op de rails te krijgen

Toch zegt de provincie al maatregelen te hebben genomen. Van Dopperen: "In Nieuwegein rijdt de tram met 20 km per uur over kruisingen. Daarmee voorkom je een ontsporing niet, maar de schade is minder. Het is een tussentijdse maatregel." En dat dit een tussentijdse maatregel is, is nu precies het probleem vindt Horst van het CDA in Nieuwegein. "De tram moet een goed alternatief vervoersmiddel zijn voor de auto. Prima dat ze langzamer rijden, maar daarmee krijg je een langere reistijd en wordt de tram onaantrekkelijker."

Dodelijk ongeluk

Het plaatsen van slagbomen zou de veiligheid structureel vergroten vindt Horst. "Ik ben nu acht jaar raadslid en het is ook niet van gisteren dat ik hiervoor pleit." Bij de Symfonielaan in Nieuwegein zijn dit jaar wel al slagbomen geplaatst. In mei 2020 kwam op deze plek een 18-jarige jongen bij een brommerongeluk om het leven. "Het is zo triest dat het zo ver moet gaan dat pas dan de trambaan beter wordt beveiligd", zegt Horst van het CDA.

De ouders van de overleden jongen pleiten al lang voor de aanleg van slagbomen. Vader Pim Schnetkamp begrijpt niet dat die er nog steeds niet zijn. "Ze moeten gewoon overal slagbomen of knipperlichten plaatsen. Dat hadden ze al veel eerder moeten doen. En ja het zal geld kosten, maar het is nodig. Dat blijkt maar weer."

De bestuurder van de auto van vanochtend probeert intussen thuis van de schrik te bekomen. Zijn vriendin Kimberley Houdijker is opgelucht dat hij veilig thuis is, maar vindt dat er wel erg vaak ongelukken zijn met de sneltram: "De provincie en Nieuwegein moeten echt eens goed onderzoeken hoe het kan dat die tram zo snel ontspoort. Dit had voor mijn vriend veel slechter kunnen aflopen."

Lees ook: Railbouwkundige noemt drie tramontsporingen frappant: 'Kon mijn ogen niet geloven'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

Ingestorte vloer ligt 'in duizenden Nederlandse gebouwen', maar nee, het is geen tweede 'Eindhoven'
Dit moet je weten als je vandaag naar het ziekenhuis in Nieuwegein moet
De kop is eraf, hoe zijn de eerste 100 dagen van de nieuwe Zeister burgemeester bevallen?: 'Veel soep en gastvrijheid'
Luxe voor het goede doel, topchefs zamelen geld in voor het Prinses Maxima Centrum
Henk (79) zoekt een plek voor zijn maquettes: 'veel gebouwen zijn er niet meer, dat doet mij echt pijn'

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

Vanaf vandaag kun je stemmen op de Seventies Top 100
Bekijk hier een nieuwe aflevering van Arm tussen de Rijken met Frans en Yola
Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
Avonturen op grote hoogte. De Domtoren bijna weer toonbaar voor Utrecht. Kijk hier de serie over de restauratie.
Neem een exclusief kijkje in de Utrechtse Werfkelders
Vierde ongeluk met sneltram in Nieuwegein: 'Kom op met die slagbomen!' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6131

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.