Dit betekenen de huizen in de astrologie (2024)

Dit betekenen de huizen in de astrologie (1)

Dit betekenen de huizen in de astrologie

Ben je benieuwd naar de betekenis van de huizen in de astrologie? In dit artikel leg ik je alles uit over de betekenis van de huizen in het algemeen en leg ik je uit waar ieder afzonderlijk huis voor staat.

In de astrologie wordt gewerkt met twaalf astrologische huizen. De astrologische huizen in de horoscoop staan voor een levens- of ervaringsgebied. Elk huis slaat op een afzonderlijk stukje van ons leven. Denk bijvoorbeeld aan je werk, of relaties, vriendschappen of je woonsituatie.

Een astrologisch huis beslaat niet slechts één zo’n levensterrein, maar vertegenwoordigd meerdere terreinen. Zo geeft het vijfde huis bijvoorbeeld informatie over je hobby’s, en sport en spel, maar ook over kinderen. En gaat het zesde huis over werk, collega’s, maar ook over gezondheid. Hoe je deze levensterreinen persoonlijk ervaart en wat er in die gebieden gebeurt is afhankelijk van twee factoren:

1. Het dierenriemteken

Allereerst worden de huizen beïnvloedt door het dierenriemteken waar dit huis in staat. Ieder dierenriemteken geeft een sfeer mee aan een huis. Ze geeft aan wat je op dat levensgebied zoekt, nodig hebt en welke ervaringen je wil opdoen. Zo geeft het zevende huis, het huis van relaties, aan wat jij zoekt en nodig hebt van de belangrijke andere persoon (je partner of persoon waarmee je samenwerkt) in je leven. Staat je zevende huis bijvoorbeeld in Steenbok, dan zoek je een stabiele en traditionele liefdesrelatie, terwijl wanneer deze in Boogschutter staat, je een passievolle, warme en enthousiaste partner zoekt en je vaak meerdere partners nodig hebt om erachter te komen wat je wilt in een relatie. Het zevende huis zegt dus niet óf je zult trouwen en of je gelukkig wordt. Het vertelt wat je zoekt en wat je nodig hebt.

2. De planeten die in dat huis staan

De huizen worden niet alleen beïnvloedt door de tekens waar zij mee verbonden zijn, maar ook met de planeten die in dat huis staan. Een planeet in een huis zegt dat je met die specifieke energie (planeet) de behoefte hebt om je op dat specifieke terrein (huis) te uiten. Mercurius (planeet van communicatie) in je elfde huis (het huis van vrienden) geeft de behoefte om veel te praten met vrienden. Terwijl Mars (de planeet van actie en daadkracht) in je elfde huis de behoefte weergeeft om actief bezig te zijn in de vorm van sport, uitjes met vrienden of werkzaamheden binnen een vereniging. Als er veel planeten in een huis staan, dan geeft dit aan dat er naar dit levensgebied veel aandacht naar uitgaat of dat we hier veel mee bezig willen zijn.

Waar in de horoscoop

Je horoscooptekening bestaat uit twaalf taartpunten. Deze twaalf taartpunten noemen we de astrologische huizen.Het eerste huis begint altijd bij de Ascendant. De Ascendant wordt aangegeven door middel van de afkorting ASC en vind je aan de linkerkant van je horoscoop. Vervolgens gaat de telling tegen de klok in. De verdeling en grootte van de huizen verschillen onderling en is in iedere horoscoop uniek.

Ieder huis is verbonden met een dierenriemteken en in elk huis kunnen planeten staan. Het eerste lijntje geeft aan in welke sterrenbeeld het huis valt. Dit lijntje wordt de huiscusp genoemd. Misschien zie je wel twee tekens in één huis staan, maar dan telt toch alleen het dierenriemteken waarin het eerste lijntje van de taartpunt valt.

Belangrijk

Het kan zijn dat je ziet dat een planeet heel dicht op de cusp (grens) van een huis staat. Zo’n planeet wordt dan tot het volgende huis gerekend. Als algemene regel kan je het volgende aanhouden:

  • Wanneer een planeet binnen vier graden van de cusp (dus het beginpunt) van een hoekhuis af staat, werkt hij in het volgende, dus in het hoekhuis uit. Hoekhuizen zijn het eerste, vierde, zevende en tiende huis.
  • Staat een planeet binnen drie graden van de cusp van een van de overige huizen, dan werkt hij in het volgende huis.
  • Loop een planeet Retrograde (herken je aan een R voor de planeet)? Dan schuift deze planeet alleen door naar het volgende huis als hij binnen 1 graad van de cusp van een huis afstaat.

Deze laatste regels gelden dus alleen voor de planeten in de huizen en niet voor de planeten in de tekens! Let ook op dat je voorzichtig bent met deze regels, aangezien de geboortetijd heel exact moet zijn. Met een paar minuten verschil, kan alles verschuiven.

De betekenis van Huis 1

Hoe anderen je zien – Zelfgerichtheid – Fysieke verschijning – Reactie op de buitenwereld

Het eerste huis vertoont analogie met het teken Ram en de planeet Mars. De huiscusp van het eerste huis noemen we de Ascendant. De Ascendant is in de astrologie het punt van de dierenriem dat op het moment van een geboorte aan de oostelijke horizon staat. Formeel is de Ascendant het snijpunt van horizon en ecliptica.

Je kunt de Ascendant zien als een brandpunt en het eerste huis als een verlenging daarvan. Je Ascendant geeft aan hoe we overkomen in het eerste contact. Hoe treed je naar buiten? Wat laat je dan zien aan de ander? Maar ook andersom, dus de reactie van de buitenwereld op jou. Hoe ziet een ander jou tijdens het eerste contact?

De Ascendant kun je ook zien als een soort masker dat je draagt wanneer je nieuwe ervaringen aangaat. Je gebruikt je Ascendant bijvoorbeeld op een receptie waar je niemand kent. Wanneer je vervolgens iemand beter leert kennen, laat je meer van je Zon (je kern) zien.

Meer over de betekenis van de ascendant lees je in dit artikel >

De Ascendant is naast het MC (waar we het bij huis tien over gaan hebben) één van de uitgangen van de horoscoop en via deze poort laten we ons naar buiten toe zien. Dit kan iets heel anders zijn dan we in werkelijkheid zijn en we kunnen daardoor anders overkomen dan wat de horoscoop verder aangeeft. Dit kan weer van invloed hebben op hoe mensen met ons omgaan en kan anders zijn dan waar wij behoefte aan hebben.

Psychologisch gezien geeft het eerste huis onze zelfgerichtheid aan. Dit huis heeft dan ook sterk met jezelf te maken, hoe je jezelf neerzet, hoe je voor jezelf opkomt en hoe je het leven tegemoet treedt. Het eerste huis geeft ook je fysieke verschijning aan. Hoe je je kleedt, je houding en andere fysieke kenmerken zoals lichaamsbouw en lichaamskracht. Hier wordt ‘stoffelijk’ uitgedrukt wat de persoon van binnenuit wil benadrukken.

Het teken op cusp 1 vertelt:

• Hoe jij je presenteert

• Hoe anderen jou zien tijdens het eerste contact

• Hoe je gezien wilt worden

• Hoe je spontaan deelneemt in de wereld

• Hoe je in eerste instantie op je omgeving en omstandigheden reageert

Planeten in het eerste huis

Planeten die bovenop je Ascendant staan of in het eerste huis, beïnvloeden sterk je optreden naar buiten toe. Vooral een planeet op de Ascendant werkt heel sterk (binnen 10 graden). Deze planeten kunnen namelijk met hun energie rechtstreeks naar buiten toe en zijn daardoor duidelijk merkbaar. Ze drukken een krachtige stempel op je houding en uitdrukking. De planeten die in het eerste huis staan maken dat we direct kunnen beschikken over hun energie. Dit geldt ook voor planeten die een aspect maken met de Ascendant. Als er veel planeten in het eerste huis staan, dan geeft dat iets opvallends aan het karakter.

Voorbeelden

  • Ascendant Schorpioen: een Schorpioen Ascendant kan heel krachtig overkomen. In een eerste contact stel je direct diepe vragen. Zelf laat je dan juist niet zoveel van jezelf zien en kun je heel gesloten overkomen. Mensen met deze ascendant hebben vaak een mysterieus voorkomen en komen sexy en uitdagend over.
  • Ascendant Tweelingen: een Ascendant Tweelingen maakt dat je tijdens een eerste contact met iemand levendig, beweeglijk en spraakzaam overkomt. Je maakt snel contact. Je komt vrolijk over en je hele leven houd je een jeugdige uitstraling en houding.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (2)

De betekenis van Huis 2

Geld – Materie – Talenten – Normen en waarden – Fysieke basis

Het tweede huis vertoont analogie met het teken Stier en de planeet Venus. Het tweede huis geeft informatie over wat je van waarde vindt, letterlijk en figuurlijk. Je vindt in dit huis je normen en waardepatroon. Het huis geeft aan wat je verwacht van jezelf en anderen en hoe je denkt dat het hoort.

Het tweede huis geeft ook aan waar jij zekerheid aan ontleent. Belangrijke bronnen van zekerheid zijn geld en bezit. Daarom laat het tweede huis zien hoe je je geld verdient, hoe je ermee omgaat en hoe je tegen geld en bezit aankijkt. Ben je bijvoorbeeld iemand die gemakkelijk geld uitgeeft of ben je juist een spaarder?

Ook je talenten liggen in dit huis. Planeten die in het tweede huis staan kunnen specifieke talenten aangeven. Daarnaast geeft dit huis aan of we creatief met materie om kunnen gaan. Kunstzinnigheid wordt daarom ook met dit huis in verband gebracht.

Het teken op cusp 2 vertelt:

  • Hoe we ons geld verdienen
  • Hoe we ons geld uitgeven
  • Hoe we met bezit omgaan
  • Wat je van waarde vindt (letterlijk en figuurlijk)
  • Wat je kernwaarden zijn

Planeten in het tweede huis

Veel planeten in het tweede huis betekent niet dat je rijk wordt of veel kennis en vaardigheden hebt. Het geeft wel aan dat je veel zekerheid nodig hebt. Daarnaast word je nostalgische, dromerige kant goed benadrukt. Mensen met een sterk tweede huis willen al het mooie wat ze in de wereld aantreffen conserveren en vinden het belangrijk om zelf een leven te leiden die schoonheid uitdraagt. Ze ervaren ook een sterke connectie met de natuur. Eigenlijk zijn ze hier op Aarde om ons te herinneren aan waar we vandaan komen en wat we mogen koesteren. Niet wonderlijk dat mensen met veel planeten in het tweede huis ook een sterke set aan persoonlijke waarden hebben en die ze koste wat het kost uitdragen.

Voorbeelden

    • Waterman in het tweede huis: bij Waterman in het tweede huis zou een baan in de logistiek veel geld kunnen opbrengen.
    • Saturnus in het tweede huis: Saturnus in het tweede huis betekent dat je uiterst behoedzaam met geld omgaat en bereid bent er hard voor te werken.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (3)

De betekenis van huis 3 in de astrologie

Communicatie(middelen) – Intellect – Broers en zussen – Buren – Media – Korte reizen – Cursussen

Het derde huis vertoont analogie met het teken Tweelingen en de planeet Mercurius. Het is het huis van communicatie. Het geeft informatie over onze manier van spreken, denken en analyseren. Hoe we omgaan met feiten, de objectieve werkelijkheid en de ongekleurde, heldere logica. In het derde huis staat de veelheid en de veelzijdigheid van informatie bóven de diepgang, met daarbij het gevaar voor oppervlakkigheid. Dit huis is meer gericht op kleine feiten dan op grote lijnen.

Het derde huis staat ook voor de schooltijd waar je intellectuele vermogen wordt gestimuleerd en waar de nadruk ligt op ratio en kennisoverdracht. Je kunt aan dit huis zien of je het lastig vindt om te leren en of je een makkelijke of moeilijke schooltijd hebt gehad.

Bij het derde huis gaat het niet om diepgaande gesprekken, maar om korte, vluchtige gesprekken. Zoals een praatje bij de slager of een gesprekje met de buurman. Het derde huis geeft aan of deze gesprekjes makkelijk afgaan of dat je ze liever ontwijkt. Naast de mondelinge communicatie vind je in dit huis ook de schriftelijke communicatie, zoals het schrijven van brieven of artikelen.

Het derde huis is ook het huis van de broers en zussen. Het geeft aan hoe je band is met hen. Het geeft aan hoe je hen in je jeugd hebt ervaren en hoe je nu met elkaar omgaat. Ook vind je buren en je woonomgeving in het derde huis. Hoe ga je om met je buren? Woon je rustig of juist in een drukke buurt?

Het is ook het huis van media. Hierbij gaat het om snelle informatie via televisie of radio in de vorm van het journaal of een ander kort nieuwsitem. Ook tijdschriften vinden we in dit huis (boeken staan in het negende huis).

Hetzelfde geldt voor korte reisjes, zoals stedentrips, dagtochten of weekendjes weg. Ook deze horen bij het derde huis. Ga je backpacken met je rugzak door Australië, dan is dit ook weer een negende huis aangelegenheid.

Het teken op de cusp 3 vertelt:

  • Hoe we denken
  • Hoe we communiceren
  • Hoe we onszelf uitdrukken
  • Hoe we leren
  • Hoe de relatie met broers, zussen en buren is
  • Hoe je je verplaatst

Planeten in het derde huis

Veel planeten in het derde huis zijn vlug van begrip, beweging en uiting. Personen met veel planeten in het derde huis zijn vaak uitstekende schrijvers, zoals bijvoorbeeld journalisten.

Voorbeelden

  • Kreeft in het derde huis: in de communicatie met anderen ben je bemoederend en verzorgend. Buren kunnen beschouwd worden als familie en gezelligheid staat voorop. Reizen heeft niet je voorkeur en je vindt het fijn om het juist thuis gezellig te maken.
  • Maan in het derde huis: dit wijst erop dat iemand gemakkelijk praat over zijn emoties en deze goed kan verwoorden. Vooral met broers en zussen en buren deel je veel.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (4)

De betekenis van huis 4 in de astrologie

Huis – Gezinssituatie – Emotionele basis – Familie/ouders – Patronen

Het vierde huis is verbonden met het teken Kreeft en de Maan. Onder dit huis valt letterlijk je huis (je woning) en je gezinssituatie. Het geeft aan in wat voor soort huis je woont, wat de sfeer in huis is, hoe je het inricht en hoe je het onderhoudt.

Letterlijk geeft dit huis informatie over de inrichting, maar geestelijk weerspiegelt dit huis je innerlijk, je emotionele basis, je gevoel en je aanpassingsvermogen. Het vierde huis is je emotionele of psychische basis die je (onbewust) een bepaalde houding of houvast geeft in de buitenwereld en in het leven zelf.

Het vierde huis zegt ook iets over je afkomst en de mensen die voor jou als familie voelen. Het geeft aan hoe je je thuis hebt ervaren en welke (onbewuste) patronen je van vroeger hebt meegenomen. Het teken op dit huis biedt informatie over het soort gezinsleven dat je zowel vroeger had en over het soort thuis dat je zou willen opbouwen. Het vierde huis is ook de plek waar je je terugtrekt om weer bij jezelf te komen. Het geeft aan hoe jij jezelf en je gezin een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. In de traditionele astrologie is dit ook het huis van de verzorgende ouder (meestal de moeder).

Planeten in het vierde huis

Veel planeten in het vierde huis maken je gevoelig en emotioneel. De behoefte aan een veilig en warm thuis is groot.

Het teken op cusp 4 vertelt:

  • Iets over je afkomst en de mensen die als familie voelen
  • Hoe je je thuis hebt ervaren
  • Hoe je je huis inricht en onderhoudt
  • Hoe jij jezelf en je gezin een gevoel van veiligheid geeft

Voorbeelden

  • Ram in het derde huis: geeft vaak een gezinssituatie waar een competitieve energie heerst. Op emotioneel gebied voel je vaak een boosheid of een passie.
  • Boogschutter in het vierde huis: er heerste vaak vrolijkheid en enthousiasme thuis. Vrijheid in het gezin vind je belangrijk. Soms zie je dat er een ouder veel op reis was of vaak niet thuis was. Op emotioneel gebied bekijk je problemen van de positieve kant.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (5)

De betekenis van huis 5 in de astrologie

Plezier – Kinderen – Hobby’s – Sport – Leidinggeven – Zelfexpressie – Romantiek

Het vijfde huis vertoont analogie met het teken Leeuw en de Zon. Het wordt ook wel het huis van plezier genoemd. Het heeft te maken met hobby’s en vrije tijd. Het laat je zien wat jij graag in je vrije tijd doet. Vind je het bijvoorbeeld leuk om sportief bezig te zijn of pak je liever een kwast en ga je schilderen? Durf jij af en toe alles helemaal los te laten en ongegeneerd plezier te beleven als een kind?

Daarnaast is het vijfde huis het huis van zelfexpressie. Het toont hoe jij jezelf in het middelpunt zet. Durf jij jezelf te laten zien aan de wereld? Geniet jij van aandacht en pak je je podium? Of ben jij iemand die continue rekening houdt met wat anderen van jou vinden? Het is daarom ook het huis van zelfvertrouwen.

Het vijfde huis is ook het huis van kinderen, zowel die van anderen als van jezelf. Het laat zien hoe je met ze omgaat. Is dit bijvoorbeeld speels? Of juist heel verantwoordelijk? Planeten in het vijfde huis geven ook aanwijzingen over de karaktertrekken van je kinderen waar je bijzonder gevoelig voor bent. Aangezien dit het huis van de schepping is, gaat het ook om het scheppen van kinderen. Maar niet alleen het scheppen van kinderen valt onder dit huis, ook het maken van kunst en creaties vind je hier.

Daarnaast is huis vijf ook het huis van romantiek en flirten. Het is het huis van verliefd worden, korte romances en onenightstands. Hoe flirt je en hoe ben je in kortstondige liefdesrelaties? Tenslotte is dit ook het huis van leidinggeven. Het geeft aan of jij makkelijk de leiding neemt en of sturing geeft aan andere mensen.

Het teken op cusp 5 vertelt:

  • Waar we plezier aan beleven
  • Hoe we graag plezier maken
  • Wat voor soort hobby’s we hebben
  • Hoe we flirten
  • Hoe we onze persoonlijkheid uiten
  • Hoe we omgaan met kinderen

Planeten in het vijfde huis

Veel planeten in het vijfde huis geven aan dat iemand sterk gericht is op het ontplooien van zijn eigen creativiteit. De behoefte om met eigen dingen bezig te zijn is groot, wat soms erg zelfgericht kan overkomen. Het kan ook duiden op leidinggevende eigenschappen.

Voorbeelden

  • Maagd in het vijfde huis: met Maagd in het vijfde huis zal je jezelf niet zo snel op de voorgrond zetten. Je zal ook geen enorme flirt zijn. Maagd geniet van kleine dingen, zoals kleine attenties. Qua hobby’s zal je iets willen doen wat met precisie gebeurt.
  • Uranus in het vijfde huis: met Uranus in het vijfde huis heb je vaak originele hobby’s. Je doet bijvoorbeeld aan paaldansen, parachute-springen of verzamelt mondharmonica’s.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (6)

De betekenis van huis 6 in de astrologie

Werk – Werkzaamheden – Dagelijks leven – Dienstbaarheid – Gezondheid – Analyserend vermogen – Collega’s

Het zesde huis is verbonden met het teken Maagd en de planeet Mercurius. Het is het huis waar je dingen doet die praktisch nut hebben, het huis van de praktische dienstbaarheid. Dagelijkse werkzaamheden, werksituaties en routines vallen onder dit huis. Of je nu werkt, werkloos bent of juist thuis voor de kinderen zorgt. Het geeft aan hoe je je dag indeelt, bijvoorbeeld volgens routine of juist chaotisch. Het geeft aan waar je op dagelijks niveau behoefte aan hebt, bijvoorbeeld afwisseling of het delen van gevoelens of spanning.

Als je een baan hebt, dan geeft het zesde huis aan wat je praktische werkzaamheden en vaardigheden zijn. Waar ben je kundig in? Wat heb je door ervaring in de praktijk geleerd? Het zesde huis gaat om uitvoering, het in praktijk brengen, oefenen, verfijnen en onderdeel maken van het dagelijks leven. Het leert je ook meer over je collega’s en de rol die jij op de werkvloer speelt. Je leest in het zesde huis wat voor contact je hebt met je collega’s. Overigens vind je je zakenpartner in het zevende huis en je baas in het tiende huis. Daarnaast geeft dit huis aan hoe en in welke omgeving je werkt. Of je bijvoorbeeld gestructureerd werkt of dat je kantoor regelmatig een grote chaos is.

Het zesde huis is ook het huis van gezondheid. Is je gezondheid goed, dan kun je goed ‘werken’ en als je niet goed ‘werkt’ dan gaat dit ten koste van de gezondheid. Ook voeding, de basis van een gezond lichaam, vind je terug in huis zes. Het laat zien of je het belangrijk vindt om gezonde voeding te eten en ook diëten vallen onder dit huis. Het zesde huis toont of je in het dagelijks leven de capaciteit hebt om te analyseren en of je kritisch en onderscheidend kunt zijn. Tenslotte of je in staat bent om je leven te ordenen en te verfijnen.

Het teken op cusp 6 vertelt:

  • Hoe jouw dagelijks leven eruitziet
  • Hoe jouw routines eruitzien
  • Hoe je omgaat met dienstbaarheid
  • Hoe je anderen graag helpt
  • Hoe je omgaat met collega’s
  • Hoe je omgaat met je gezondheid

Planeten in het zesde huis

Een vol zesde huis kan aangeven dat je een dienstbaar karakter hebt. Dat je anderen graag helpt. Veel planeten in het zesde huis kunnen er ook voor zorgen dat iemand overdreven bezig is met voeding en gezondheid.

Voorbeelden

  • Ram in het zesde huis: je zoekt een werkomgeving die levendig, spannend en energiek is. Je vindt het vooral fijn om nieuwe projecten te starten en zelfstandig te werken.
  • Waterman in het zesde huis: je vindt vrijheid op de werkvloer heel belangrijk. Je werkt graag met gelijkgestemden en hebt een afwisselend en vrij uniek dagelijks leven.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (7)

De betekenis van huis 7

Relaties – Partnerschap – Samenwerkingsverbanden – Openbare vijanden – Projectie

Het zevende huis toont analogie met het teken Weegschaal en de planeet Venus. Het zevende huis gaat over sociale, intieme relaties met anderen. Dit kan dus de liefdespartner, maar kan ook een relatie met een zakenpartner of een hele goede vriend of vriendin zijn (meer over ‘normale’ vriendschappen vind je in huis 11).

Het huis laat zien welk type partner je (onbewust) zoekt, zowel zakelijk als privé en wat voor relatie jij zoekt. Maar het geeft ook jouw houding en opstelling aan naar die ander. Ben jij bijvoorbeeld echt op zoek naar een vaste relatie of vind je een vrije relatie ook prima? En vind je het uitwisselen van gevoelens en emoties bijvoorbeeld belangrijker dan het uitwisselen van informatie en kennis?

Uiteraard kan zich ook een negatieve verbinding voordoen tussen jou en een ander, bijvoorbeeld wanneer iemand heftige emoties of reacties bij je oproept. In de astrologie noemen we dat de openbare vijand. Het zevende huis is daarom ook het huis waar je meer informatie vindt over jouw vijand.

Het zevende huis is ook het huis van het zogenaamde projectiemechanisme. Wanneer je verliefd bent op iemand heeft deze persoon in veel gevallen een eigenschap die jij ook in je hebt, maar die bij jou nog niet tot uiting is gekomen. Dit noemen we ook wel projectie. Je kunt bijvoorbeeld verliefd worden op iemand die heel geaard en gegrond is en dit bewonderen, omdat je zelf een chaotisch persoon bent die veel in zijn hoofd zit. Vaak bezit jij de eigenschappen die je zo bewondert aan de ander wel, maar zijn deze nog onderontwikkeld en heb je iemand nodig die als voorbeeld kan dienen en die deze eigenschappen bij jou activeert. Je eigen projecties detecteren en bekijken, doe je niet om jezelf te bekritiseren, maar om jezelf beter te leren kennen. Projecties geven namelijk weer welke (verdrongen) angsten of onzekerheden er in jouw leven spelen. Als je je relaties beschouwt als een spiegel, heb je een extra middel om tot meer zelfkennis te komen. Het zevende huis fungeert in die zin dus ook als spiegel.

Het teken op de cusp vertelt:

  • Hoe we onze partners ervaren
  • Wat je zoekt op het gebied van relaties
  • Hoe we een ander ervaren in een relatie
  • Hoe we naar relaties kijken
  • Hoe we onszelf gedragen in relaties

Planeten in het zevende huis

Staan er veel planeten in het 7e huis, dan is de rol van een ander in je leven groot. Hoe en wie ligt natuurlijk weer aan het soort dierenriemteken of planeet. Op contactueel gebied kom je in dit huis tot actie.

Voorbeelden

  • Vissen in het zevende huis: je houdt rekening met de gevoelens en behoeften van de partner. Je stelt je afhankelijk op. Ook zou het kunnen dat je een gezamenlijke interesse in spiritualiteit in een relatie belangrijk vindt.
  • Steenbok in het zevende huis: je vindt een stabiele relatie belangrijk. Trouw is een van je kernwaarden op het gebied van relaties. Ook ben je meer van de vaste relaties i.p.v. de losse flodders.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (8)

De betekenis van huis 8

Persoonlijk onbewuste – Transformatie – Leven en dood – Verborgen talenten – Bezit van de ander – Crisissen – Het occulte

Dit huis is verbonden met het teken Schorpioen en de planeet Pluto. Het achtste huis is het huis van de intense gevoelens die in het verborgene of persoonlijk onbewuste liggen en waarmee je het lastig hebt. Het is het huis waarin onze complexen, onze verdringingen en problemen die we niet meer onder ogen willen zien aantreffen. Voor veel mensen is dit daarom ook een moeilijk huis. Er is vaak eerst een confrontatie met jezelf nodig om de pijnplekken bloot te leeggen. Daarom gaat het achtste huis ook over transformatie, crisissen en de psychologische dood. Er kunnen ook angsten verborgen liggen. De kunst is om deze naar boven te halen, te omarmen en tot een schat te maken. Daarom is het ook het huis van de verborgen talenten. Zie het huis als het huis van de feniks die uit de as herrijst.

Het achtste huis staat ook voor het bezit van een ander. Hierbij kun je denken aan het geld en bezit van je partner. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe jullie samen met geld omgaan. Gestructureerd (steenbok), zuinig (maagd) of wordt er makkelijk geld uitgegeven (leeuw). Maar het geeft ook aan of je te maken zult krijgen met geld van anderen in de vorm van een erfenis, een uitkering of belastinggeld.

Aangezien dit huis gaat over het verborgene, hoort ook het occulte bij dit huis. Spiritualiteit en het paranormale is echt iets van het twaalfde huis, maar in dit achtste huis vinden we eerder de magie, hekserij, oude symboliek, rituelen, tarotkaarten en pendelen. Eigenlijk is dit huis de wat zwaardere kant van het twaalfde huis. Het gaat echt over het doordringen en onderzoeken van de werkelijkheid, terwijl het bij huis twaalf gaat over het ontstijgen van de werkelijkheid. Tenslotte geeft het achtste huis aan hoe we met intimiteit (seks) omgaan en of je problemen ondervindt op dit gebied.

Het teken op cusp 8 vertelt:

  • Hoe we omgaan met transformaties en crisissen
  • Hoe we denken over dood en verandering
  • Hoe we met intimiteit omgaan
  • Hoe we met angst omgaan
  • Je verborgen talenten

Veel planeten in het achtste huis

Heb je een druk bezet achtste huis, dan kan dit aangeven dat je met ups en downs in het leven te maken krijgt, of een partner aantrekt die in flink wat crisissen terecht komt, om uiteindelijk je verborgen eigenschappen te transformeren naar iets bruikbaars.

Voorbeelden

  • Tweelingen in het achtste huis: je vindt het fijn om veel te praten of misschien te schrijven wanneer iemand door een crisis heen gaat. Je vindt veranderingen prima en je zou een verborgen talent voor journalistiek of handel kunnen hebben.
  • Steenbok in het achtste huis: Steenbok in het achtste huis kan erop duiden dat je diepe gevoelens en transformaties, maar lastig vindt. Steenbok is eerder koel en afstandelijk en houdt liever alles bij hetzelfde. Qua geld zou je een partner kunnen treffen die een enorme spaarder is en sober leeft.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (9)

De betekenis van huis 9

Verbreden van de horizon – Hoger onderwijs – Verre reizen – Oordeel – Levensvisie – Filosofie

Het negende huis vertoont analogie met het teken Boogschutter en de planeet Jupiter. Wanneer je de crisis van het achtste huis overwonnen hebt, ga je naar het negende huis om je lessen te delen met anderen. Je hebt de behoefte om je persoonlijke ervaringen in een levensvisie of filosofie om te zetten. Daarom zijn ethiek en levensbeschouwing de facetten van dit huis, evenals religie en oordeelsvorming. Dit huis laat zien hoe jij het leven begrijpt en hoe je dat over wilt dragen. Het huis laat zien hoe jij op zoek gaat naar jouw waarheid en wat dat dan uiteindelijk is. In het negende huis smeed je informatie tot jouw visie of filosofie op basis van jouw levenservaringen.

De behoefte aan geestelijke groei is in het negende huis nog steeds aanwezig. Het teken waarin het negende huis staat en de planeten hierin, geven aan op welke manier jij dit doet. Je leest hierin af hoe deze groei in je leven plaatsvindt en hoe sterk je behoefte is aan “verder kijken” en avontuur.

Aangezien het negende huis weergeeft hoe we onze horizon willen verbreden, is het ook het huis van de hogere studie. Het huis geeft je behoefte aan studie na je middelbare school weer. De keuze van je studie en hoe het studeren in zijn algemeenheid verloopt vind je hier terug.

Daarnaast is dit huis verbonden met reizen en het buitenland. Het geeft aan hoe we letterlijk grenzen verleggen en verkennen. Een andere omgeving, een andere cultuur en andere gewoonten kunnen jouw kijk op de wereld veranderen. Bij het derde huis horen korte reisjes en bij het negende huis gaat het om verre reizen en vreemde landen. Aan het teken wat verbonden is met dit huis zie je welke bestemming jouw voorkeur heeft en hoe je het liefst op reis gaat.

Het teken op de cusp van huis 9 vertelt:

  • Hoe we met geloof omgaan
  • Hoe we tegen studies en lesgeven aankijken
  • Hoe we de wereld om ons heen filteren
  • Hoe we nieuwe kennis leren
  • Onze diepgewortelde overtuigingen

Planeten in het negende huis

Mensen met veel planeten in negen, lezen vaak boeken over andere culturen of willen graag een andere taal kunnen spreken.

Voorbeelden

  • Weegschaal in het negende huis: je leert veel uit sociale contacten en verfijnt daarmee je wereldbeeld. Je studeert iets waar diplomatie en evenwicht in wordt gevonden. Je houdt van mooie reizen en hebt een levensvisie waarin schoonheid en harmonie belangrijk zijn.
  • Vissen in het negende huis: je houdt van een religieus of filosofisch systeem die oog heeft voor het geheel. Een spirituele studie of hulpverlenersopleiding past bij je. Op reis heb je een niet al te strakke planning (go with the flow).

Dit betekenen de huizen in de astrologie (10)

De betekenis van huis 10

Het tiende huis vertoont analogie met het sterrenbeeld Steenbok en de planeet Saturnus. Het is het masker dat wij de buitenwereld voorhouden en geeft ook aan hoe de buitenwereld op ons reageert.

De cusp van het tiende huis noemen we de Medium Coelie of Midhemel. Afgekort MC. Net als de Ascendant geldt de MC als ijkpunt of brandpunt. De MC symboliseert het hoogste punt in je geboortehoroscoop. Om het verschil tussen de Ascendant en de MC te begrijpen, is het handig om je gehele horoscoop met een kasteel te vergelijken. Je kunt de Ascendant zien als de ophaalbrug en de MC als vlag. De vlag zie je al op grote afstand van het kasteel. Je krijgt al een indruk van het kasteel door de vormen en kleuren van de vlag. Wanneer je dichterbij komt zie je de ophaalbrug en kan je indruk bijgesteld worden of zelfs veranderen. Je weet pas echt iets over de gehele geboortehoroscoop als je bij het kasteel naar binnen gaat. In het dagelijks leven is de MC de indruk die je van iemand krijgt, al zie je iemand op straat lopen of wanneer je een paar foto’s van iemand ziet op social media. Het is je reputatie. De ascendant is de indruk bij een eerste ontmoeting.

Het tiende huis geeft aan hoe jij je aan de wereld laat zien en hoe je door de wereld gezien wilt worden. Het tiende huis lijkt dus iets op het eerste huis. Verschil is dat het eerste huis aangeeft hoe je je opstelt ten aanzien van je directe omgeving en hoe deze jou ziet. Bij het tiende huis gaat het om je status in de maatschappij. Over hoe jij je laat zien in het openbaar.

Het tiende huis laat zien wat je de wereld te bieden hebt en hoe je dat denkt te gaan doen. Het huis geeft aan welke ambities je hebt en welk beroep je kiest. Het teken waar het tiende huis in staat geeft aan in welke sfeer je je beroep zou moeten zoeken. Is dit bijvoorbeeld een praktisch beroep of juist een beroep waar gevoel erg belangrijk is? Het huis geeft ook aan of je op zoek bent naar erkenning en succes en of je ambitieus bent. Het draait in dit huis om hoe we opvallen en onze sporen achterlaten, zelfs als we geen dag in ons leven werken. Het tiende huis is ook het huis dat ons ruggengraat geeft en structuur. Het geeft aan hoe we omgaan met gezag en autoriteit, zoals managers, bazen en directeuren.

Ook kun je aan dit huis een van je ouders aflezen en hoe je hem of haar ervaren hebt. Bij het tiende huis gaat het om de gezaghebbende ouder in het gezin. Zoals je eerder hebt gelezen gaat het bij het vierde huis om de verzorgende ouder.

Het teken op de cusp van huis 10 vertelt:

  • Hoe jij optreedt in de openbaarheid
  • Hoe jouw imago eruitziet
  • Wat jouw status is in de maatschappij
  • Wat jij bij te dragen hebt aan de wereld
  • Welke carrière bij jou past

Planeten in het tiende huis

Alle planeten in het 10e huis krijgen een bepaalde mate van vastheid mee, wat een gevaar voor starheid kan inhouden. Mensen met veel planeten in het tiende huis zijn daarom doorgaans niet erg soepel. Planeten in het tiende huis en alle verbindingen met het MC geven vooral aan welk beroep we zouden kunnen uitoefenen en hoe we onszelf zien.

Voorbeelden

  • Vissen in het tiende huis: Een creatief beroep, zoals kunstenaar of muzikant past je goed. Ook werk in de hulpverlening is echt iets voor jou. Soms vind je het met Vissen in het tiende huis lastig om een beroep te kiezen.
  • Schorpioen in het tiende huis: Je wilt graag de controle hebben op werkgebied en je bent een goede leidinggevende. Je zou een carrière in de psychologie kunnen hebben. Je gaat in ieder geval honderd procent voor je carrière of juist helemaal niet.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (11)

De betekenis van huis 11

Vrienden – Netwerken – Groep – Verenigingen – Clubs

Het elfde huis vertoont analogie met het teken Waterman en de planeet Uranus. Het elfde huis is het huis van vrienden, kennissen, groepen, verenigingen en netwerken. Het geeft je informatie over het type vrienden die je opzoekt en wat je graag met hen doet. Vind je het bijvoorbeeld leuk om samen te sporten of juist op de bank samen te kletsen? Het geeft ook aan hoe jij met je vrienden omgaat en wat je belangrijk vindt in een vriendschap. Daarnaast laat het je zien hoe jij in een groep bent. Het geeft aan in welke sociale netwerken en kringen je je begeeft en of je iemand bent die zich bij een vereniging of club aansluit.

Daarnaast is dit het huis van publiek. Het geeft aan hoe je publiekelijk reageert als je jij je podium pakt. Bijvoorbeeld als acteur of politicus. Democratie en individuele vrijheid horen ook bij het elfde huis. Ook de interesse in de toekomst vind je hier. Je wensen en verlangens voor de toekomst kun je aan dit huis aflezen.

Het elfde huis duidt ook op samenwerking op basis van gelijkheid en solidariteit om een maatschappelijk of sociaal ideaal te verwezenlijken en een doel te bereiken.

Het teken op de cusp van huis 11 vertelt:

  • Hoe we tegenover vriendschap staan
  • Wat je belangrijk vindt in een vriendschap
  • Hoe jij je in een groep opstelt
  • Onze idealen

Planeten in het elfde huis

Het elfde huis is het huis van de groepen, maar niet iedereen met een sterk elfde huis beweegt in een groep. Dat kan ook in geestelijk opzicht gebeuren, zonder dat er uiterlijke groepsvorming hoeft op te treden, al zien we vaak dat iemand met zo’n sterk elfde huis betrokken is bij veel sociale activiteiten en bij het verenigingsleven.

Voorbeelden

  • Ram in het elfde huis: je bent een initiatiefnemer in de groep. Met vrienden doe je graag dingen samen met een competitief element. Je kunt stimulerend zijn voor de groep. Je bent een actief lid van een club en hebt sportieve vrienden.
  • Boogschutter in het elfde huis: je maakt deel uit van een zeer gevarieerde vriendenkring en hebt enthousiaste en positief ingestelde vrienden. Soms heb je de neiging om de leerkracht van de groep te worden. Met vrienden wil je op avontuur.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (12)

De betekenis van huis 12

Collectief onbewuste – Creativiteit – Hulpverlening – Spiritualiteit – Natuur – Verborgen vijanden – Instituten – Gevangenissen – Ziekenhuizen

Het twaalfde huis is het huis van Vissen en de planeet Neptunus. Het is het huis van het collectief onderbewustzijn, het ongrijpbare en het onzichtbare. Het is een lastig huis om te duiden, ook voor de ervaren astroloog.

Het twaalfde huis is dus een onbewust huis – en dan niet je eigen onbewuste, zoals in het achtste huis, maar het collectieve onbewuste, oftewel de onzichtbare verbinding die we hebben met alles en iedereen in het verleden, heden en toekomst. Het geeft dus helderheid over wat onbewust bij je is en wat zich nog moet ontwikkelen. Zo geeft het twaalfde huis onder andere informatie over je tijd in de baarmoeder, toen je nog geen individueel bestaan had. De ervaringen uit die tijd kun je aflezen aan dit huis en worden versterkt wanneer er een of meerdere planeten in staan. Die ervaringen gaan over dingen waaraan het ons ontbroken heeft of die niet goed gegaan zijn. En juist daarmee kunnen we tijdens ons volwassen leven moeite hebben.

Een planeet in het twaalfde huis kan ook iets zeggen over wat je oppikt uit het collectief bewustzijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld schrijver is en Mercurius in het twaalfde huis heeft staan, kan zij onbewust haar schrijverstalent uit het collectief onbewuste halen en een tekst oppikken die al lange tijd op de loer ligt. Iemand met Mars in het twaalfde huis kan een bepaalde agressie laten zien die bij een grote groep mensen onbewust aanwezig is. Die persoon is dan de vertegenwoordiger van die emotie op dat moment.

Een druk twaalfde huis geeft ook een sterke gevoeligheid aan voor alles wat er onder de oppervlakte speelt. Je hebt geen grip op deze invloeden en dat kan lange tijd onzeker maken. Planeten die in het twaalfde huis staan, zijn voor diegene meestal moeilijk te begrijpen. Het kan zijn dat je de de eigenschappen hiervan niet goed herkent of juist moeilijk kunt inzetten op de momenten dat het nodig is. Of de eigenschappen komen zomaar naar boven op momenten dat je het niet wilt.

Mensen met veel planeten in het twaalfde huis zijn ook vaak heel sociaal en intens gevoelig. Vaak hebben ze interesse in spiritualiteit of spirituele ervaringen zoals contact met overledenen, engelen verschijningen of voorspellende dromen. De verbondenheid met de natuur is vaak sterk. Met deze onzichtbare talenten kunnen ze ontzettend dienstbaar zijn naar anderen toe. En dan niet zoals in het zesde huis op een praktische manier, maar meer met het meevoelen, troosten en meebeleven.

Verder vinden we in dit huis ziekenhuizen, instituten gevangenissen en je relatie hiermee. Ook de horeca en de zeevaart vind je in dit huis.

Het teken op de cusp van huis 12 vertelt:

  • Hoe we omgaan met vluchtgedrag
  • Onze ervaring in de baarmoeder
  • Onze relatie met spiritualiteit

Planeten in het twaalfde huis

Wanneer iemand veel planeten in het twaalfde huis heeft, zal hij graag op een bepaalde manier zijn eigen leven leiden, niet beïnvloed door maatschappelijke eisen en voorwaarden, maar onbewust geleid door een innerlijke stem of door iets aan te voelen. Met veel planeten in huis twaalf kunnen ze daardoor heel ver komen, al zullen deze invloeden lange tijd het leven onzeker kunnen maken, want met ons bewustzijn hebben we hier weinig greep op.

Voorbeelden

  • Ram in het twaalfde huis: je bent een actieve dromer. Op spiritueel gebied wil je iets actiefs doen bijvoorbeeld tai chi of yoga. Een eerlijke manier van hulpverlening is belangrijk voor jou.
  • Steenbok in het twaalfde huis: je vindt het belangrijk dat spiritualiteit in een bepaald systeem past. Je waardeert gestructureerde hulpverlening en bent een steun en toeverlaat achter de schermen.

Nu weet je de betekenis van alle 12 huizen in de astrologie. Heb je hier nog vragen over? Stel je vraag dan hieronder in een reactie op dit bericht. Ik vind het leuk om ze te beantwoorden!

Deze blogpost delen:

Meer lezen over Astrologie?

  • Dit is de betekenis van je ascendant: zo kom je over op anderen

.

Dit betekenen de huizen in de astrologie (13)

Leida Groot

Astrologe

Bestudeert Astrologie sinds 2015. Heeft sinds die tijd honderden boeken over astrologie gelezen, cursussen gevolgd en privéles in de astrologie gehad. Volgt nu de 5-jarige opleiding tot Astrologe om zo erkend Astrologe te worden (zie AVN). Afgestudeerd in Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ex-eigenaresse Hipinderegen.nl (gezien in Margriet, Libelle, RTL Boulevard etc.) Moeder van 3 zonen. Woont in West-Friesland in haar Villa Kakelbont en is dol op werken in haar moestuin, lezen en kickboksen.

Jouw maanteken gratis in je inbox?

Bijna iedereen weet wel wat zijn sterrenbeeld (zonneteken) is, maar de positie van de zon tijdens je geboorte is niet de enige planeet die invloed uitoefent op jouw karakter. Het teken waar jouw Maan in stond ten tijde van je geboorte geeft aan hoe je met je gevoel omgaat. Ik leg je heel graag uit hoe je jouw persoonlijke Maanteken kunt achterhalen en wat de betekenis hiervan is.

Meer dan +5100 mensen gingen je voor.

Ook word je gratis lid van mijn nieuwsbrief en ontvang je iedere Volle- en Nieuwe Maan een astrologisch weerbericht (2x per maand).

  1. Dit betekenen de huizen in de astrologie (14)

    Francienop december 12, 2022 om 7:03 pm

    Goedenavond,

    Wat fijn om je site ontdekt te hebben met de duidelijke uitleg van huizen en voorbeelden. En fijn om je nieuwsbrief te ontvangen.

    DANK

    Antwoord

    • Dit betekenen de huizen in de astrologie (15)

      Leidaop december 12, 2022 om 7:49 pm

      Bedankt voor je berichtje Francien! Fijn om te horen dat je het artikel waardeert.

      Warme groet,
      Leida

      Antwoord

      • Dit betekenen de huizen in de astrologie (16)

        Mia De Hertop maart 21, 2023 om 8:37 pm

        Heel interessant ,hier kan ik zeker iets mee!
        Toch een vraagje ik heb mijn noorderknoop in huis 6 staan vlak bij de cusp van huis 7 geldt hier de zelfde regel als de planeten ?
        Hartelijk dank

        Antwoord

        • Dit betekenen de huizen in de astrologie (17)

          Leidaop maart 22, 2023 om 7:50 am

          Hi Mia,

          Dat is een goeie vraag en het antwoord is nee. De Maansknopen lopen namelijk altijd retrograde.

          Mocht je nog meer vragen hebben, dan hoor ik het graag!

          Antwoord

          • Dit betekenen de huizen in de astrologie (18)

            Mia De Hertop maart 22, 2023 om 11:15 am

            Danku Leida ,

            Fijn dat ik je site ontdekt heb ga hem zeker nog verder ontdekken

  2. Dit betekenen de huizen in de astrologie (19)

    Wim Wüstop oktober 23, 2023 om 6:34 pm

    Dag leida,
    Leuke site. De beschrijving van de huizen spreekt mij erg aan. Voor het eerst dat ik dit tegen kom op een overzichtelijke manier. Naast alle astrologieboeken die ik gelezen heb, is de weergave verfrissend.

    Antwoord

    • Dit betekenen de huizen in de astrologie (20)

      Leida Grootop oktober 24, 2023 om 6:40 am

      Dag Wim,

      Wat een ontzettend mooie reactie! Dank je wel!

      Groeten,
      Leida

      Antwoord

  3. Dit betekenen de huizen in de astrologie (21)

    Inaop december 31, 2023 om 3:31 pm

    Dag Leida,
    2024 schijnt een saturnus-jaar te worden omdat het nummerologisch een 8 jaar is. Ik heb gekeken naar mijn horoscoop in welk huis saturnus bij mij staat. Hierbij kwam ik erachter dat ik in de huizen 3, 5, 6, 9 en 12 geen enkele planeet of ander teken heb staan. Kan je mij vertellen wat dat betekent voor die huizen?
    Verder vind ik je beschrijving van de huizen mooi en overzichtelijk. Dank daarvoor!
    Hartelijke groet,
    Ina

    Antwoord

    • Dit betekenen de huizen in de astrologie (22)

      Leida Grootop januari 1, 2024 om 10:21 am

      Dag Ina,

      Wat fijn om te horen dat je mijn beschrijving over de astrologische huizen mooi en overzichtelijk vindt.

      Als je meer wilt lezen over Saturnus die door de huizen van je horoscoop reist, dan kan ik je dit artikel aanraden: https://www.astrologyrocks.nl/betekenis-saturnus-door-de-huizen/

      Dat je geen enkele planeet in de huizen 3,5,6,9 en 12 hebt staan betekent niet dat we er astrologisch gezien niks over kunnen zeggen. Om toch iets over deze huizen te kunnen zeggen kijk je naar het astrologisch teken op de cusp (grens) van dit huis en naar de huisheer. Ik zal nog wel een keer een artikel schrijven met meer uitleg hierover.

      Groeten,
      Leida

      Antwoord

Een reactie versturen

Dit betekenen de huizen in de astrologie (2024)

FAQs

Dit betekenen de huizen in de astrologie? ›

Astrologie Huizen Betekenis

Wat zijn huizen in de astrologie? ›

Huizen in de astrologie heeft betrekking op een (gewoonlijk) twaalfvoudige verdeling van de horoscoop die afhankelijk van tijd en plaats is. De huizen in de horoscoop zouden te maken hebben met de verschillende levensgebieden.

Waar staat 3e huis voor? ›

3e Huis Betekenis

Het derde huis beheerst communicatie, broers en zussen, korte reizen en leren. Het weerspiegelt aspecten van de geest, waaronder hoe iemand informatie verwerkt en communiceert met anderen. Het is ook de aard van onze relaties met broers en zussen.

Hoe huizen lezen in astrologie? ›

Wat betreft het vinden van de huizen: weet dat de 12 huizen de 24-uurs rotatie vertegenwoordigen die de aarde rond haar eigen as maakt, waarbij het eerste huis aan de oostelijke horizon begint, bijvoorbeeld het punt van 9 uur op de kaart, en dan tegen de klok in gaan.

Waar heb je het meeste huis voor je geld? ›

Heerenveen is dé plaats waar je het meeste huis krijgt voor je geld. In Haarlem moet je het voor dat bedrag met een stuk minder doen. Een gemiddelde koopwoning kost in 2023 in Nederland 416.000 euro.

Waar staat huis 8 voor? ›

Het 8e huis van astrologie gaat over het onderbewuste, diepgewortelde emoties, trauma's, bezittingen van de ander, taboes, maar ook seksualiteit. In een duister ver verleden was dit het huis van de dood, maar tegenwoordig staat het meer bekend als het huis van transformatie en wedergeboorte.

Wat betekent Tweede huis? ›

Een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Bijvoorbeeld een vakantiehuis. Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden.

Wat was de eerste huis? ›

De eerste huizen zijn waarschijnlijk gebouwd van leem dat op gevlochten dunne houtstammen, tenen genoemd, werd aangebracht. Later kwamen er geheel houten huizen van gezaagde planken, en nog later werden huizen van baksteen gebouwd. In zuidelijk Nederland en België worden ook wel huizen van natuursteen gebouwd.

Is een 2e huis vermogen? ›

Een 2e woning is bijvoorbeeld een vakantiewoning binnen of buiten Nederland. Deze hoort bij uw bezittingen in box 3. U geeft de waarde op 1 januari aan.

Wat zijn mijn 12 huizen? ›

De 12 huizen laten zien waar in de hemel elk hemellicht (dat is de zon en de maan) en de planeten verschenen toen je werd geboren, waar je ook op aarde werd geboren . Huizen vertegenwoordigen de rotatie van de aarde om haar as gedurende 24 uur.

In welk huis bevindt mijn Ram zich? ›

Het eerste huis wordt vaak het huis van het zelf genoemd. Het wordt geregeerd door Ram en de planeet Mars, en de plaatsingen in dit huis kunnen je een venster geven om meer te begrijpen over je uiterlijk, eigenschappen, kenmerken, kijk en gevoel voor expressie.

Hoe vindt u uw 10e huis? ›

Het 10e huis, helemaal bovenaan de kaart , is het meest zichtbare en openbare gebied van de dierenriem. Dingen als tradities en institutionele structuren worden geregeerd door het 10e huis, evenals de erfenis die we in deze wereld moeten achterlaten.

Hoeveel huizen zijn er in de astrologie? ›

Een geboortehoroscoop wordt getekend als een wiel van 360 graden dat is verdeeld in twaalf huizen of secties. Op het exacte tijdstip van je geboorte bevond elke planeet en elk sterrenbeeld in de dierenriem zich in een specifiek huis of deel van dit wiel.

Wat zijn kenmerken van een huis? ›

Een huis biedt bescherming tegen neerslag, wind, extreme temperaturen en tegen mogelijk binnendringende mensen of dieren. De binnenruimte in het huis is vaak verdeeld in verschillende kamers en een keuken. Veel huizen hebben ook een gang, een trap, een zolder of een kelder.

Hoe weet ik welke planeet zich in mijn 7e huis bevindt? ›

Als je bijvoorbeeld een opkomende Tweeling bent, is je afstammeling Boogschutter, waardoor Jupiter de heersende planeet van je 7e huis wordt (omdat Jupiter over Boogschutter regeert). Een ander voorbeeld: de afstammeling van een Weegschaalstijging is Ram, en aangezien Mars over Ram regeert, is de 7e huisheerser van Weegschaalstijging Mars.

Wat vertegenwoordigt elk huis in de Vedische astrologie? ›

Ook in de Indiase Vedische astrologie worden de twaalf huizen Bhava genoemd en hebben ze een betekenis die sterk lijkt op die van hun westerse tegenhangers. De huizen zijn onderverdeeld in vier 'bhavs' die verwijzen naar 'stemming' of waar het huis voor staat. Deze vier bhava's zijn Dharma (plicht), Artha (middelen), Kama (verlangens) en Moksha (bevrijding) .

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6561

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.