Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (2024)

Blog overzicht

DoorMarije 15 november 2021

Lezen werkt meditatief, ontspan 13 minuten met dit artikel.

19513 x 1440833

Huizen in astrologie symboliseren belangrijke gebieden uit jouw leven. Welke dit zijn? Dat ontdek je in deze blog!

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (1)

Huizen in astrologie zijn belangrijk om mee te nemen in het lezen van een geboortehoroscoop. Misschien weet je al wat jouw sterrenbeeld is, maar ken je de betekenis van het huis waar jouw zon in staat, nog niet. Van jouw visitekaartje tot je dromen, van vrienden tot aan romantiek: je kunt het allemaal vinden in de astrologische huizen. Lees gauw verder!

Wat is een Astrologisch Huis?

Een astrologisch huis is een onderdeel van je geboortehoroscoop, die je kunt berekenen aan de hand van jouw geboortedatum, -plaats en -tijd. Zo’n horoscoop is een soort blauwdruk van jouw karaktereigenschappen. Zo’n blauwdruk is ingedeeld in twaalf punten, als een soort taart. Deze punten vertegenwoordigen een van de huizen in astrologie. In totaal zijn er twaalf huizen, net zoals er twaalf dierenriemtekens zijn. In jouw geboortehoroscoop wordt elk astrologisch huis beheerst door een dierenriemteken.

Astrologie Huizen Betekenis

Elk huis staat voor een bepaald levensgebied, zoals je werk of relaties. Het teken dat heerst over dat huis, laat zien hoe jij met deze levensgebieden omgaat. Zo kun je een planeet zien als de ‘wat’, het dierenriemteken als de ‘hoe’ en het huis als de ‘waar’.

De Vier Belangrijke Cusps in de 12 Huizen Astrologie

Om het allemaal nog wat lastiger te maken, wordt er in de astrologie gesproken van cusps. Dit zijn de lijnen die het begin van het huis aangeven. Hierdoor kun je zien welk teken over een bepaald huis regeert. Alle huizen in astrologie hebben een cusp, maar in een geboortehoroscoop zijn dit de vier belangrijkste:

 • Ascendant (cusp eerste huis)
 • Imum Coelie of IC (cusp vierde huis)
 • Descendant (cusp zevende huis)
 • Medium Coelie, MC of Midhemel (cusp tiende huis)

De Ascendant vertelt je veel over welke energie jij de wereld instuurt, de IC over je vroege jaren en thuisleven, de Descendant gaat over je relaties en de Midhemel vertelt iets over jouw ambities. Vier cruciale onderdelen uit je leven, kun je wel zeggen!

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (6)

Betekenis Huizen Astrologie

Het is soms lastig om de huizen duidelijk te interpreteren, omdat elk huis over verschillende levensgebieden gaat. Het vertalen van een planeet en teken in een astrologisch huis kan op allerlei manieren. Als je net nieuw bent met huizen en astrologie, kun je het beste beginnen met je eigen horoscoop, voordat je je interpretatie op anderen loslaat. Wil je weten welke betekenis de huizen in de horoscoop hebben? Lees dan gauw verder!

Eerste Huis Astrologie

“Ik had een heel ander beeld van jou!” Wel eens gehoord? Het eerste huis bepaalt de eerste indruk die je op anderen maakt. Het gaat over jouw algemene houding in alles wat je doet. In de traditionele astrologie gaat het ook over jouw fysieke lichaam en uiterlijkheden. In werkelijkheid gaat het verder dan dat, omdat het bijvoorbeeld ook jouw levensstijl en manier van kleden laat zien. Je kunt het vergelijken met een etalage of visitekaartje. Het ontdekken van jouw ascendant kan veel inzicht geven. Zo zou de daadkrachtige Ram met Kreeft op de Ascendant situaties juist voorzichtig aanpakken. Wist je trouwens dat het zelfs iets zegt over jouw rijstijl? Zo zou een Weegschaal ascendant graag rekening houden met andere weggebruikers en zou deze moeilijk keuzes kunnen maken in het verkeer. Weegschaal is degene die anderen liever voor laat gaan dan het risico neemt om omver gereden te worden!

Tweede Huis Astrologie

Het 2e huis in astrologie gaat voornamelijk over (eigen)waarde, geld en bezittingen. Zo laat het teken in dit huis zien hoe we met ons geld en onze bezittingen omgaan. Ga je slim met je geld om, heb je een gat in je hand of ben je zelfs een tikje krenterig? Ook laat het zien waar we waarde aan hechten en hoe we waarde toekennen aan onszelf. De planeten in het huis laten zien wat de voornaamste behoefte aan zekerheid is. Zo zou Venus, planeet van liefde, schoonheid en plezier, in dit huis duiden op luxe en comfort. Dure sieraden of een bed met zijde lakens geven een gevoel van eigenwaarde. Ook zou het kunnen betekenen dat iemand op zoek is naar een stabiele en langdurige relatie.

Derde Huis Astrologie

In het 3e huis in astrologie draait het om communicatie, kennis, korte reisjes, de basisschooltijd, broers en zussen en je nabije omgeving. Met veel planeten in het derde huis gaat het in jouw leven veel om kennis. Het teken in dit huis laat zien hoe je omgaat met de nabije omgeving, dus ook met je broers en zussen. Het vertelt iets over hoe je contact legt, hoe je praat, luistert en denkt. Grappig is dat het ook iets kan vertellen over hoe je overkomt als je communiceert. Heb je Steenbok in dit huis? Dan zou je bijvoorbeeld wijs, serieus of afstandelijk over kunnen komen. Misschien voel jij je geremd in je communicatie.

Vierde Huis Astrologie

Het 4e huis in astrologie gaat over je wortels, het verleden, het privéleven, je thuis, familie, waar jij je thuis voelt en de mensen die als familie voelen. Het geeft informatie over je afkomst en de ouder waar je de sterkste band mee hebt, maar in het algemeen staat het voor de vader. Het teken op dit huis vertelt over het gezinsleven dat je vroeger had en over wat jou een veilig gevoel geeft. Veel planeten in dit huis kunnen duiden op een grote rol van het thuisleven op deze persoon. Bij mensen met de zon in het vierde huis speelt familie een grote rol in hun leven, maar ze kunnen ook, ongeacht hun sterrenbeeld, introvert en echte huismussen zijn.

 • Shungiet Horoscoop Hanger Ram (30 mm) 5 van 5 (2) €8,99
 • Shungiet Horoscoop Hanger Weegschaal (30 mm) €14,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Kreeft (25 mm) €7,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Weegschaal (25 mm) €7,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Ram (25 mm) €7,99

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (17)

Vijfde Huis Astrologie

In het 5e huis van astrologie draait het om romantiek, creativiteit, ontspanning en kinderen. Het is je onbezorgde kant, datgene waar jij plezier uithaalt op een vrije dag. Het staat voor de speelse en vrolijke dingen in het leven, en de plekken waar jij niet bang bent om risico’s te nemen. Waar het 7e huis in astrologie om ware liefdes en relaties gaat, staat het vijfde huis voor liefdesaffaires. In dit huis draait het om lust, seks, verleiding en genot. Daarnaast gaat het ook over jouw hobby’s en creativiteit, op welke manier dan ook. Boogschutter in het vijfde huis zou een avontuurlijk karakter maken, iemand die vaak in het casino te vinden is en graag reist. Een blij ei dat het leven niet te serieus neemt!

Zesde Huis Astrologie

Welkom in het 6e huis van astrologie! Het zesde huis staat voor het dagelijks leven, dienstbaarheid, gewoonten, gezondheid, collega’s en dagelijks werk. Het gaat niet om de functie die je bekleedt, maar hoe jij je werkzaamheden uitvoert. Pak je alles systematisch aan of ben je all over the place? Dit hangt af van het dierenriemteken dat bij jou in het zesde huis valt. Het laat ook zien wat je nodig hebt om te functioneren en hoe goed je voor jezelf zorgt. Ook huisdieren en andere kleine dieren horen bij dit huis. Planeten in dit huis geven belangrijke informatie. Met de maan in dit huis zou zorgen voor jezelf extra belangrijk kunnen zijn, omdat het invloed heeft op je emoties en andersom. Routine is daar ook onderdeel van!

Zevende Huis Astrologie

Het zevende huis gaat over 1-op-1 relaties, contracten en samenwerking. Het teken in dit huis of op de Descendant laat zien wat jou aantrekt in een partner. Op wie word jij verliefd? Het eerste huis of de Ascendant draait vooral om jou, terwijl het in dit huis om de ander gaat. En je weet wat ze zeggen: tegenpolen trekken elkaar aan! Stel dat jouw Ascendant Leeuw is. Dan heb je Waterman op de Descendant. Dit kan betekenen dat jij je aangetrokken voelt tot onafhankelijke mensen die net een beetje anders zijn, of mensen die jou juist in je waarde laten. Vaak gaat het zevende huis over relaties met geliefden, maar het kan ook over zakenpartners of zelfs vijanden gaan. Eigenlijk draait het hier om iedere VIP in jouw leven! Ook laat het zien hoe je samenwerkt.

Achtste Huis Astrologie

Dit is een intens huis. Het 8e huis van astrologie gaat over het onderbewuste, diepgewortelde emoties, trauma’s, bezittingen van de ander, taboes, maar ook seksualiteit. In een duister ver verleden was dit het huis van de dood, maar tegenwoordig staat het meer bekend als het huis van transformatie en wedergeboorte. Zie het als de overgang tussen winter en lente, waar rottende bladeren door de bodem worden opgenomen en leven geven aan een andere plant die op diezelfde plek tot bloei komt. Het draait ook om alles waar je liever niet over praat, de taboes. Vandaar dat zowel de dood als seks in dit huis naar voren komt, maar ook belastingzaken en andere financiële verplichtingen. Snap jij het nog? Zelfs veel astrologen vinden dit huis nog ingewikkeld!

Negende Huis Astrologie

Alles in dit huis schreeuwt avontuur! Het 9e huis in astrologie gaat over verre reizen, hogere opleiding, expansie, religie en filosofie. Het staat voor groei en de behoefte om je horizon te verbreden. Het is het gebied waar je op ontdekkingstocht gaat, in de hoop antwoorden te vinden. Hier zie je de ontwikkeling van jezelf door studie of andere manieren om je kennis te vergroten. Als je Jupiter, planeet van expansie en geluk, in dit huis hebt staan, zou dit ‘groeien’ je makkelijk af gaan. Het zou je ook omdopen tot een ware filosoof. Jouw honger naar kennis zal misschien nooit gestild worden!

 • Shungiet Horoscoop Hanger Waterman (30 mm) 5 van 5 (1) €14,99
 • Viking Hanger Leeuwen Kop €11,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Waterman (25 mm) €7,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Boogschutter (25 mm) €7,99
 • Messing Horoscoop Hanger Boogschutter (12 mm) €2,99

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (28)

Tiende Huis Astrologie

Het begin van het tiende huis staat ook bekend als de Midhemel. De Midhemel staat lijnrecht tegenover de IC. Daarom gaat het vaak ook over de andere ouder. Daarnaast geeft het een aanwijzing over wat jij achterlaat in de maatschappij, je status en reputatie en wat je ambities zijn. Het vertelt iets over wat je in de wereld voor elkaar wilt krijgen en hoe je dat wilt doen. Weten of je grote dingen hier te doen hebt op aarde? Dan kijken ze naar het 10e huis in astrologie! Het zesde huis gaat over de dagelijkse werkzaamheden, maar het tiende huis gaat over welke plek je in de maatschappij hebt. Vissen op de cusp van het tiende huis? Dan zou een carrière waarin jij je fantasie, gevoel of creativiteit kwijt kunt goed bij je passen! Het zou ook een goede plaatsing zijn voor spirituele beroepen.

Elfde Huis Astrologie

Het elfde huis gaat over vriendschappen, wensen en netwerken. Je hele sociale leven ligt in dit huis, net als je wensen en verlangens! Het teken op de cusp van het 11e huis in astrologie laat zien welke rol jij bekleedt in groepen en hoe jij je wensen uit wilt laten komen. Het draait om de mensen met wie jij verbonden bent en met wie je omgaat. In het elfde huis lees je af wat voor vriend jij bent en wat voor vrienden je aantrekt. Saturnus in dit huis zou kunnen duiden op levenslessen van vrienden en op moeizame, maar langdurige contacten. Dit deel van je horoscoop gaat ook over je idealen en de dingen waar je naar streeft. Het is het beeld van Utopia en hoe de maatschappij er volgens jou uit zou moeten zien.

Twaalfde Huis Astrologie

Tot slot is daar het 12e huis van astrologie! Het teken dat heerst over jouw twaalfde huis vertelt iets over hoe jij je terugtrekt en je verhouding tot het spirituele. Ook gaat dit huis over je angsten en dromen. Het is een diepzinnig, donker en persoonlijk deel van je geboortehoroscoop. Het is een kijkje achter de schermen, de plek waar we dingen liever onder het tapijt vegen. Zo zou de communicatieve Tweelingen in dit huis kunnen betekenen dat je je gedachten liever niet uitspreekt, omdat je erg bewust bent van je woorden en hoe anderen hierop reageren. Sommigen associëren dit huis met lijden en opoffering, anderen met de lichtere kant van engelen en gidsen die ons bijstaan in moeilijke tijden. Ook ziekenhuizen, gevangenissen en verslavingen horen bij dit huis.

Bekijk onze Sterrenbeeld Hangers

 • Shungiet Horoscoop Hanger Tweelingen (30 mm) 5 van 5 (1) €14,99
 • Metalen Horoscoop Hanger Tweelingen (25 mm) €7,99

Planeten in de Horoscoop Huizen

De planeten in jouw geboortehoroscoop hebben allemaal een eigen functie. Ze staan symbool voor bepaalde onderdelen van de psyche. Het zijn de personages die jouw horoscoop tot leven brengen. Ondanks dat de zon en maan hemellichamen zijn, tellen ze in de astrologie ook mee als planeet. Dit is waar deze ‘dwalers’ in de horoscoop huizen voor kunnen staan:

 • Zon: waar jij je aandacht op richt, je individualiteit, waar je schittert, je kracht
 • Maan: wat je nodig hebt, hoe je omgaat met emoties
 • Mercurius: waar je aan denkt en over praat, waar je interesse ligt
 • Venus: jouw idee van romantiek, wat als luxe aanvoelt,
 • Mars: waar woede en wilskracht worden ingezet, waar je om vecht
 • Jupiter: waar geluk ligt, waar dingen vloeiend lopen, waar jij je horizon verbreedt
 • Saturnus: levenslessen, waar je serieus bent, je geremd voelt, hard werkt
 • Uranus: waar je tegendraads bent, naar vrijheid en onafhankelijkheid streeft, chaos
 • Neptunus: waar jij je verward en verloren voelt, wat jou inspireert
 • Pluto: waar je transformeert, de controle wilt hebben, wat jouw leven verandert
 • Waxinelichthouder Edelsteen Seleniet Maan ca 350 gram 5 van 5 (1) €13,99
 • Amulet Goudkleurig Tarot ‘de Maan’ 5 van 5 (1) €4,99

Drie of meer Planeten in de Astrologie Huizen

Als je drie of meer planeten in hetzelfde huis of teken hebt staan, wordt er gesproken van een stellium. Dit zorgt voor een extra, bijna obsessieve, focus op een bepaald levensgebied. Deze gebieden spelen een prominente rol in je leven, hier mag jij je aandacht dus op richten. Het kan je een ‘aha’-moment geven als je een stellium ontdekt, omdat het ook de eigenschappen van een bepaald teken aan jou meegeeft. Stel dat jouw zon in Maagd er een beetje verlaten bij staat, maar je hebt een stellium in het teken Schorpioen. Dan zou het zomaar kunnen dat jij je meer in dat laatste teken herkent dan in je zonneteken (of sterrenbeeld). Capiche?

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (41)

Onbezette Huizen Astrologie Betekenis

Hoewel de huizen met veel planeten belangrijke gebieden in jouw leven zijn, is de kans ook groot dat een aantal van jouw huizen in de horoscoop leeg staan. Dit betekent niet dat deze onderdelen uit je leven onbelangrijk zijn, maar dat je je aandacht van nature op andere dingen richt.

Meer Astrologie

Wil je nou graag bij het begin beginnen? Wil je graag weten wat de algemene kenmerken zijn van de sterrenbeelden en hoe jij je geboortehoroscoop moet lezen? Dan lees je onze blog over de sterrenbeeld betekenis. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de rest van onze sterrenbeeld blogs voor een diepere betekenis van de dierenriemtekens. We zijn benieuwd of jij je hierin herkent!

 • Geboortesteen Hanger November Citrien (10 mm) 4.75 van 5 (4) €7,99
 • Messing Horoscoop Hanger Tweelingen (12 mm) €2,99
 • Messing Horoscoop Hanger Leeuw (12 mm) €2,99
 • Messing Horoscoop Hanger Weegschaal (12 mm) €2,99

Laatste aanpassing op 23 november, 2021 10:11 am

Marije

Reageer

Huizen Astrologie - Blauwdruk van Jouw Leven - Spiru (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 6565

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.